
Potem ko je britanska spletna stran Good Food objavila recept za tradicionalno rimsko jed, so se naši zahodni sosedje odzvali z ogorčenjem. Razlog? Recept ni vseboval izvirnih sestavin in jo je predstavljal kot hitro pripravljeno malico.
Italijani slovijo po svoji predanosti kulinariki, kjer so recepti pogosto del družinske dediščine in se prenašajo iz roda v rod. Njihova kuhinja, od preprostih testenin do zapletenih regionalnih specialitet, je med najbolj cenjenimi na svetu.
Zato ni presenetljivo, da vsako odstopanje od tradicionalnih receptov pogosto sproži burne razprave in čustvene odzive. Hrana pri naši zahodnih sosednih namreč ni zgolj obrok, temveč del kulturne identitete in ponosa naroda.
Ni čudno, da so se Italijani, ki so znani gurmani, odzvali z ogorčenjem, potem ko je britanska spletna stran Good Food objavila recept za tradicionalno jed s sirom in poprom, znano tudi kot cacio e pepe. Testenine je opisala kot obrok, ki ga lahko "pripravimo za hitro kosilo," iz "štirih preprostih sestavin – špagetov, popra, parmezana in masla," je poročal britanski BBC.

Italijani pisali britanskemu veleposlaniku
Po objavi recepta se je oglasilo združenje Fiepet Confesercenti, ki zastopa restavracije v Italiji, in izrazilo začudenje, ko je na tako ugledni kulinarični spletni strani, ki je bila do leta 2018 v lasti BBC, zasledilo omenjeni recept. "Sestavine niso štiri, temveč tri: testenine, poper in sir pekorino," so dodali. Parmezan in maslo sta očitno smrtni kulinarični greh.
V združenju so nato odšli še korak dlje in so po besedah njenega predsednika Claudia Pica poslali pismo lastniku spletne strani, podjetju Immediate Media, ter celo britanskemu veleposlaniku v Rimu Edwardu Llewellynu.
V izjavi za javnost je kulinarična stran sporočila, da so stopili v stik z italijanskim združenjem, da bi pojasnili, da je njihov recept zasnovan tako, da je enostaven za domače kuharje, ki v Združenem kraljestvu uporabljajo dostopne sestavine. Kot so še poudarili, so združenje restavracij povabili, naj jim "posreduje pristno italijansko različico, ki bi jo z veseljem objavili in mu pripisali zasluge."
Recept zakuhal "mednarodni incident"
Kljub temu pa se tu gurmanske strasti niso umirile. Afera je v italijanskih medijih požela veliko pozornosti, oglasil pa se je tudi novinar javne radiotelevizije RAI, ki je zapisal: "Vedno nam govorijo, da nismo tako dobri kot BBC in potem naredijo nekaj takega. Tako huda napaka ..."
Omenjena spletna stran je po burnem odzivu javnosti na družbenem omrežju Instagram objavila hudomušno objavo, v kateri so recept označili za "mednarodni incident". Čeprav se Italijani pogosto pošalijo na račun tujcev in njihove interpretacije italijanskih receptov, je tokratno ogorčenje globlje, saj je poseglo v dolgoletno tradicijo.
"Lahko narediš vse različice na svetu, a pri tem ne smeš uporabiti izvirnega italijanskega imena. Ne moreš reči, da je to cacio e pepe, če v jed daš maslo, olje in smetano. Potem postane nekaj drugega," je po poročanju BBC dejal Maurizio, ki v Rimu vodi hotel, ki je v družini že štiri generacije.
Tudi Giorgio Eramo, ki vodi restavracijo s svežimi testeninami blizu Trga svetega Petra in streže cacio e pepe ter druge tradicionalne testeninske jedi, se je strinjal, da jed ni avtentična. "Groza. To ni cacio e pepe. Recept z maslom in parmezanom, ki ga je objavila spletna stran, se imenuje pasta Alfredo. To je povsem druga vrsta pašte," je poudaril.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje